Le weekend!

Godmorgon, goddag, godkväll och godafton mina vänner!

Nu var det några dagar sen jag skrev senast kan jag tänka mig. Det har varit fullt upp hela veckan. Jag får återberätta delvis idag och delvis någon annan gång. Men jag kan börja med att berätta om hur helgen varit. Och jag börjar baklänges, med söndagen. Idag, söndag, har jag alltså sovit precis hela dagen. Det är första gången det händer sen jag kom hit och jag måste säga att det var helt fantastiskt. Nathalie och jag har fått tillskott i huset av två australiensiskor. De stannar dock bara en vecka. Så ikväll var det obligatorisk engelska vid middags bordet för första gången sen vi kom hit! Vi upptäckte också att det har gått en månad sen vi anlände i Aix. Det är helt galet hur fort det har gått! Känns faktiskt som om jag kom hit för några dagar sen bara. Även om det har hunnit hända så mycket på den här korta tiden! Jag trodde aldrig att jag skulle trivas så bra här som jag gör. Aix är så otroligt vackert. Skolan är fantastisk, för att inte tala om klassen. Jag tror aldrig att jag träffat på så många fina människor på samma gång förut. Jag är nog dessutom extra glad för Nathalie sa att hon aldrig kommer kunna flytta ifrån tanten trots att hon letar lägenhet, för att hon så gärna vill bo med mig. Bra att veta att kärleken är besvarad från min lilla fru. Vi beter oss redan som ett gammalt par. "Vad ska vi äta idag?", "Ska vi vara hemma ikväll?", "Ska vi gå hem nu?" är frågor som ställs allt som oftast utöver att vi avslutar varandras meningar. En stor puss på pannan går idag till Nathalie Saller!
Igår, lördag, togs det också ganska lugnt. På kvällen åt jag middag med Elias, Mikaela, Marcus och Roberto på Le Patacrepe. Jag rekommenderar verkligen den restauangen! Alla deras rätter har med crêpes att göra på olika sätt. Jag beställde in en hamburgare vars bröd bestod av crêpes istället för hamburgerbröd. Jag var lite skeptisk till en början men det visade sig vara den godaste hamburgaren jag ätit på länge.
I förrgår, fredags, så var det fest hos Angel igen! Den här gången var det även en liten musiktillställning efter maten. Terassen fick vara scen och vi fick lyssna på underbar jazz av Moa och Anna, samt sång och gitarrspel av Adrian. Otroligt vackert och pinsamt nog började jag gråta när Adrian spelade sin andra låt - enchanting ghost av Sufijan Stevens. Lite för fint kanske det var. Sedan bjöds det även på eldshow av Angel och sen blev det självklart dans resten av natten. Inget toplessbadande i poolen denna gång dock. Det var lite för kallt. Men Elias kompenserade genom att näcka och sjunga "Åh åh vad det är skönt att va' naken! Svänga med snabeln och vifta på baken" med passande rörelser till. Ni skulle varit där säger jag bara!
Här nedan kan ni se lite bilder från jazzfesten. Foton tagna av Katinka och Agnes.
Adrian med gitarren.
Anna och Moa.
Alexandra och vinet.
Vacker Cecilia.
Terassen.
Angel, elden och åskådarna.
Katinka, jag, Milou.
Nathalie, Katinka, Jag och Milou på dansgolvet.
Bisous mes amis!

Le poolparty!

Hejsan allihopa!
Häromdagen så ordnades det poolparty hemma hos Angel. Det är nämligen så att många har lyckats fylla år här de senaste veckorna, vilket ansågs värt att fira. Angel bor i ett jättefint hus med tre andra studenter. Färgerna är typiskt franska, mycket ljusgult. På uteplatsen växer en vindruvsranka och i trädgården står ett fikonträd. En underbar liten pool finns även att avnjuta som kronan på verket. Huset är beläget precis i utkanten av Aix utan så mycket grannar som blir störda. Den perfekta platsen för födelsedagsfirande med tårta, vin, dans, nakenbad och eldkonster.
Katinkas och Matildas bilder nedan.
Födelsedagstårta.
Alexandra, Maria och Ellen.
Linslus nr 1.
Linslus nr 2.
Milou och jag.
Grabbarna grus.
Lyckliga människor.
Eldkonster.
Eldkonster.
Katinka och eldkonstnären.
Bisous mes amis!

Cassis et Ciotat!

Hejsan hoppsan!
I söndags var vi på dagsutflykt med skolan. Det räckte med en halvtimmes bussresa så var vi vid Medelhavet. Vårt första stopp var Ciotat för att gå på marknaden där. Jag och Nathalie shoppade loss på smycken. Det gick absolut inte att motstå dem. Det blev massa vackra armband, ringar, halsband och örhängen i alla möjliga färger och lite orientalisk-arabisk stil. Sedan blev det dags för sol och bad i Cassis. Jag måste säga att en dag där de obligatoriska kurstimmarna består av att besöka stranden, är fantastisk undervisning. För att summera kortfattat, så var det en väldigt lyckad och vacker dag med fina människor!
Här nedan syns Katinka Michals underbara bilder från söndagen.
Världens äldsta biograf, belägen i Ciotat.
Glada och badsugna elever.
Matilda.
Utsikt över Cassis.
Elin.
Bisous mes amis!

L´art et la vie

Hejsan hoppsan!

Idag var vi på museum med klassen. Nämligen på Galerie d'Art d'Aix-en-Provence som för tillfället har en utställning med temat "Rom och dess konst". Fantastisk konst men en ännu mer fantastisk guide som visade oss runt bland de olika verken. Tror aldrig att jag tidigare har träffat på en muséeguide som pratat om sitt ämne utan att få sina åhörare att somna. Hon var levande och engagerande på ett väldigt fräsch sätt. Men så är vi ju som sagt i Frankrike också. Här säger man att konsten och livet är olika sidor av samma sak. Och om de är något de kan här så är det att vara livsnjutare. Vilket avspeglas i sättet de talar om och tittar på konst. Det är genuint och njutbart. Tillfredställande och mångfasetterat.
Bisous mes amis!
Les romains.

Värdfamilj

Hej och hallå!
Nathalie som också bor inackorderad hos samma dam som mig, har precis bestämt sig för att stanna en månad till. Hon hittade inte en lägenhet som passade henne till hundra procent. Hennes olycka blev till min lycka eftersom jag tycker så mycket om att ha henne här. Men jakten efter bostad fortsätter för henne och för många andra studerande i Aix. Boende är en viktig fråga när man studerar på en annan ort än hemma. Därför tänkte jag passa på att utvärdera lite hur det är att bo hos en värdfamilj. Braheskolan rekommenderar starkt att man ska hyra ett rum hos någon i Aix samtidigt som man läser franska här. Man kan välja att ha halvpension och få frukost varje dag, samt middag fem dagar i veckan. Eller att enbart hyra ett rum men laga sin egen mat. Jag har valt första alternativet för min vistelse här. Nedan listar jag vad jag anser vara fördelar och nackdelar med att göra det.


Fördelar med att bo i en värdfamilj:
 • Man får öva sin franska betydligt mer. Speciellt om man har middagar tillsammans.
 • Man får chansen att prova på fransk matkultur.
 • Det blir ofta billigare än att hyra en hel lägenhet.
 • Man har folk runt omkring sig så man känner sig mindre ensam.
 • Om det händer något finns det någon vuxen fransk nära till hands att be om hjälp.
 • Värdfamiljerna kan tipsa om pärlor i området. Så som stränder, restauranter osv.
 • De är ofta hjälpsamma om man vill hitta ett ströjobb eller liknande. Eftersom de känner till staden och dess invånare kan de komma med väsentlig information.
 • Allt finns på plats, möbler, el, kylskåp etc.
 • Det går snabbare att komma in i en känsla av vardag och rutin.


Nackdelar:
 • Det finns givetvis regler att följa när man bor i någon annans hus. Som att hålla städat och inte föra för mycket oljud.
 • Ibland kan man känna sig lite i vägen.
 • Andra gånger kan man känna att de man hyr hos är i vägen.
 • Begränsad tillgång till dusch.
 • Om man åker hit med en vän/partner är det inte säkert att man får bo tillsammans.
Summan av kardemumman är att det kan vara riktigt mysigt att bo i en värdfamilj. Men jag tycker också om känslan av familjeatmosfär. Det gäller bara att personkemin fungerar något så när. Dessutom är det viktig att man respekterar motparten och dennes privatliv. Min madame som jag bor hos var väldigt sträng i början. Men nu när hon vet att vi sköter oss så har hon bara blivit mjukare och mjukare. Hon har dessutom fixat ett extrajobb åt mig som barnvakt åt hennes grannar. Perfekt för mig! Kul sysselsättning, bra med extrapengar och jobbet ligger tvärs över gatan bara. Ibland faller alla bitar på plats i detta pussel som vi kallar livet.
På återseende mina vänner!

Mad world

Hejsan alla nära och kära, bekanta och främlingar!
Igår hade vi en underbar picnic i parken igen. Det bjöds på baguette, chevre, brie, camembert, salami, vindruvor och cornichons. Vinet flödade och allsången ljöd i hela parken. Det finns inget så rofyllt som att samlas ett gäng svenskar utomlands och sjunga om det förlorade moderslandet. Eller inte riktigt så kanske. Men en hel del ABBA-låtar blev det iallafall. Och prat om lösgodis, knäckebröd och snus. Sånt som bara finns hemma.
Sedan blev det utgång och rumpskak på IPN. Där fanns det gott om sliskiga fransmän som trodde att bara man vistades på dansgolvet betydde det att man ville bli juckad på samt upphånglad. Börjar bli lite trött på den här mentaliteten. Om en tjej är blond här och har shorts eller kjol verkar det betyda att man har rätt att göra vad man vill med henne. Speciellt att ropa fula ord och göra obscena gester när man går förbi verkar vara extra populärt. Idag åkte det förbi ett gäng i en bil när Nathalie och jag skulle hem. Vi hade varit hemma hos Walter och ätit och haft världens underbaraste kväll, klockan var dessutom inte mer än 22.00. Sen blev vi förföljda av gänget i bilen ett tag. Både killar och tjejer som ropade att vi var horor och undrade om vi tog den i röven osv. Stackars outbildade patetiska människor som inte fattar att de har fallit offer för så sjuka samhällsstrukturer. Jag blev riktigt ledsen den här gången. När man inte ens kan lita på sina medsystrar för att få lite respekt som kvinna har det gått riktigt långt. Eller man kanske snarare inte har kommit nånstans alls... Utöver det så var det knivbråk på huvudgatan igår kväll, Elias fick sin plånbok stulen förra veckan och igår fick han en glasflaska i huvudet. Ursäkta mig, men vilka jävla idioter som går omkring! Jag bodde i en av världens farligaste städer (Sao Paulo) i ett halvår och inget sånt hände på hela den tiden. Där blir kvinnor absolut uppvaktade oftare än i Sverige men aldrig på det viset som män beter sig här i Frankrike. Märk väl att det är skillnad på att bli UPPvaktad och förNEDrad. Var hittar man den sunda förnuften och respekten någonstans? Uppenbarligen inte här iallafall.
Nåväl! Vi har haft trevligt också! Nicolina och Agnes har tagit lite fina bilder som jag tänkte dela med mig av idag.
Kristina och Minna-Linn.
Nicolina, Nathalie och jag en aning förfriskade.
Vid övergångsstället.
Utanför skolan.
Nicolina.
Parkhäng.
Parken.
På baren.
Nattlig sminksession.
Bisous mes amis! På återseende!

Les photos!

Johanna på en gata i Aix.
Morgonfika på le Verdun.
Klassutflykt.
Johanna vid Gorge du Verdon.
Anna och Elin.
Middag.
Middag.
Aix.
Bisous mes amis!

Mardi le 6 septembre - la vie quotidienne

Idag är det tisdag. Jag har provat på Quick för första gången sen jag kom hit. Quick är alltså fransmännens motsvarighet till Mcdonalds, mycket gott måste jag säga. Dessvärre. När man åker till Frankrike kanske det inte är osten på en cheeseburgare man är här för att äta.
Sedan vandrade jag vidare mot Fnac och köpte mig en bok på franska, "Et te voici permise à tout homme" av Eliette Abecassis. Min översättning blir ungefär "Och här har du tillåtelse för varje man". Inte vet jag hur korrekt det är. I slutet av terminen kanske jag kan ge titeln en bättre förklaring! Den verkar dock handla om att vara en fri kvinna. Lite diffus beskrivning det här.
Och min lärare vill för övrigt att jag ska byta till grupp 4 i franska, vilket är den mest avancerade gruppen. Jag ska testa i veckan och se hur det känns. Läskigt värre.

!!!

Icke att förglömma är att Nathalie som bor i samma hus som mig fyller tjugo idag!
För tillfället delar vi badrum med den 23årige sonen i familjen. Och igår berättade Nathalie att hon var inne på badrummet och skulle precis börja raka benen, när hon insåg att hon glömt sin gel på rummet. Uppfinningsrik som hon är kom hon på att hon kunde "låna" lite raklödder av sonen. Så hon tryckte ut den blå krämen och började således att avlägsna håret på sina ben. Efter en stund la hon märke till att detta franska märke inte löddrade så bra och luktade även väldigt mycket mint. Men det var först som hon tittade på tuben igen som hon insåg att hon precis rakat benen med tandkräm!
Nu är hon alltså len, luktar fräscht och är bolagsmyndig!
Grattis Nathalie!!
Nathalie hållandes en baguette.
Foto: Katinka

Le utflykt from hell

Godkväll mina vänner!

Idag var vi på utflykt igen. Vi var på en av jordens vackraste platser. MEN vi valde helt fel dag att åka dit. Utflyktsmålet heter Gorge du Verdon och är Europas största canyon. Vi åkte dit med buss och stannade även för att strosa runt i Moustiers-Sainte-Marie och gå uppför hur många trappor som helst. Staden har givetvis en del butiker för turister men har ändå behållit sin gamla medeltidsstil med lite inslag av renässans. Mellan två bergstoppar hänger en stjärna på en kedja som symboliserar Betlehemsstjärnan. Och är en hyllning till Jungfru Maria från korstågsherren Blacas sägs det. Men ingen är helt på det klara med hur den kom dit och varför..
Sen åkte vi vidare och det var då helvetet bröt loss. Vi kom fram till Gorge du Verdon och bestämde oss för att ta ett dopp trots att det inte var en helt klar himmel. Precis när några av oss kommit i vattnet började det spöregna. Inte en levande själ lyckades ta sig tillbaka varken torr eller ren. Förutom de japanska turisterna möjligtvis, de var smarta nog att ta med sig paraplyer. Sen tillbringade de den 2,5 timme långa resan tillbaka med att prata för högt och skratta i kapp med varandra. Som bäddat för migrän för oss sol- och badtörstande svenskar. Första dagen sen vi kom hit som det inte var gassande sol. Men blöta blev vi ju iallafall. Alltid något. Och för att liva upp den buttra stämningen fanns även en amerikan på bussen. Han pratade franska med samma dialekt som Brad Pitt pratar italienska i Inglorious Bastards - det ni!
Här nedan kan ni iallafall se hur vackert Gorge du Verdon är!
På återseende mes amis!

Brasilianska rytmer i Aix

Idag var vi några stycken och provade på forro, en brasiliansk dans, gratis på ett ställe som heter Café Expresso. Det var hur härligt som helst, men även ganska svårt för mig med tanke på min bristande koordinationsförmåga. Tydligen är stället även en salsaklubb och de håller bland annat salsa- och tangokurser i veckorna. På helgerna är det ofta liveband som spelar och nästa helg ska vi försöka ta oss dit för att parta lite. Förmodligen kommer några killar från Brasilien spela forro och samba rock live där då också. Så det blir en helkväll att se fram emot verkligen! Häng med den som vill! Klubben är belägen på Jules Ferry 20. Absolut värt att kolla upp!


Barhäng på franska?

Igår kväll var det dags för första utgången för min del. Den här veckan har varit så intensiv att varenda minut av sömn har varit för viktig för att bytas ut mot öldrickande. Jag och Nathalie åt middag först med vår madame för att sedan möta upp några medsvenskar. Vi satte oss i en park och drack vin på traditionellt svenskt vis, dvs billig rosé i plastmuggar på en gräsmatta. Parken vi valt kallas Parc Jourdan och är ett ökänt tillhåll för transvestiter och knarkare. Mer hemma än så kan det väl inte bli? Efter en stund kom det fram några killar och ville upplysa om förträffligheten med marijuana. Innan de skulle gå valde de ut en grabb som heter Elias för att lära honom dansa hiphop som man gör i Marseille. Så efter att ha juckat på Elias en stund sprang de helt plötsligt bara iväg. Senare visade det sig att de hade tagit hans plånbok. Lesson learned folks - om en fransman vill lära dig marseillansk breakdance är det egentligen dina pengar han vill åt!

Lite senare anslöt vi oss till en större skara för att prova på lite franskt barhäng. Vi hamnade på Bar des PTT, place Richelme, Aix-en-Provence. Det verkar vara ett av de bästa ställena för att mysdricka öl. Utanför baren så är det en stor uteservering som täcker hela torget nämligen. Många ungdomar hänger där innan det är dags för att skaka rumpa på klubben. Absolut att rekommendera för dig som bestämt dig för att besöka Aix! Där knöt jag även min första egenvalda franska kontakt. Hittade några rockers och bestämda mig för att undersöka stadens rockutbud. Det verkar inte vara så stort dessvärre. Fransmän rockar tydligen inte. Min nyfunne vän Romain spelar dock i ett band och kan nog tipsa om diverse trevliga platser. Till min stora besvikelse verkar In Flames vara en större inspirationskälla än t ex Entombed, när det gällde svenska band. Översättning: töntrock är en större favorit än bra rock! Som sagt, fransmän rockar inte.
På väg hem gick Nathalie och jag totalt vilse. Vi vandrade en timme åt ett håll som "kändes helt rätt". Note to self: ta reda på vart du är i en ny stad innan du börjar promenera med hjälp av magkänslan! Till slut hamnade vi rätt och sov i säkert förvar i vårt maison francaise. Fick även beröm i morse för att inte ha väckt någon igår natt med vår hemkomst.
Sådär ja! Over and out. Och på återseende!

La veste from hell!

Igår fick jag för mig att köpa ett nytt linne för att det är så varmt här. Det skulle jag inte ha gjort. Det var ett oturslinne. Idag var vi på utflykt med skolan för att se landskapet runtomkring vår lilla stad. Det första jag gör är att fastna i ett stängsel så det går hål i linnet. Senare upptäcker jag att det runnit tomatsås på hela mig. En stor röd fläck på det svartvita linnet! Inte nog med det så fick jag gå runt med en stor tomatfläck fram på shortsen också... Skrevet kanske inte är det bästa stället att ha en stor röd fläck på!
Hur som helst! Ikväll ska jag ut med några från skolan och dricka vin i en park. Då kommer man nog känna sig nästan som hemma..
För att muntra upp mig själv ytterligare tänker jag lägga upp ett par bilder på en väldigt vacker man. Terence Tren D´arby heter han - one hit wonder med "Sign your name".

Semaine de la musique

Hej och hå!
Den här veckan är det musikvecka i Aix-en-Provence. Vilket betyder att det hålls en liten stadsfestival på gator och torg utan kostnad. Främst spelas klassisk musik och jazz men idag kunde man även få njuta av lite samba. På lördag kommer det dessutom stå tomma flyglar lite överallt i staden på olika små scener. Och det bästa av allt är att vem som helst får spela! Lite open mic-stuk fast med bara piano. Synd att man inte spelat så mycket sen 10-årsåldern kanske.. Men två tjejer i min skola här är grymt duktiga och hade tänkt försöka sig på att spela lite. Moa och Anna heter de och är även de från Uppsala. Båda är aktiva i lite olika blues- och jazzprojekt som jag kan tipsa mer om sen!
Idag på vägen hem så gick iallafall jag och Nathalie förbi en spelning på huvudgatan. Den var grymt bra! Det var ett lokalt jazzband med elektro- och hiphopinslag. Deluxe hette bandet och jag föreslår verkligen att ni kollar in dem!
http://www.myspace.com/deluxeaix
Puss och kram skumbanan
Modernt jazzband från Aix

RSS 2.0