Quelle chaleur!

Herre hjärtanes vad varmt det är i denna lilla stad! Solen skiner och svettet rinner på oss allihopa. Man tycker ju att jag borde ha vant mig efter halvåret i Brasilien. Men än så länge har jag inte riktigt muterat till en sambadansande värmetålig version av mitt svenska jag. Jag blir fortfarande trött och fuktig. Däremot känns det som om jag är den som klagar minst på hettan av alla svenskar här. Känner mig förmodligen lite mer hemmastadd i solen än resten, och slipper därmed smörja in mig i litervis med klibbig solkräm.

Det ligger till s
å att utöver franskkursen som Braheskolan erbjuder så kan man lägga till ett tillval. Som t ex dans, gastronomi, praktik, konst eller ridning. Jag har valt tillval konst. Idag fick vi reda på att i år är det bara två personer som valt detta, jag och en viss Erik. Pga det har de varit tvugna att göra lite ändringar i schemat. Det blir alltså ingen konsthistoria eftersom det blir för dyrt att anställa en lärare för endast två elever. Och istället för att skolan hyr en ateljé så får vi hänga på två konstkurser med franska elever. Dessutom kommer det bli mycket billigare för oss. På det hela taget verkar det som en rätt bra lösning - mer franska och mer tid i ateljén!

Skoldag nr 2.

Idag blev vi indelade i grupper beroende på vår nivå i franska. Jag hamnade i en medelgrupp men funderar på att byta till den avancerade gruppen, annars kommer jag nog inte lära mig så mycket som jag hade tänkt mig. Vi fick också en liten rundtur av staden med respektive lärare. Jag kan inte tänka mig en mysigare studentstad än Aix. För det första är det en stad med akademiska anor och ansett rykte sen långt tillbaka. Hela staden andas konst, lärdom och historia. Kullerstenar pryder gatorna som kantas av typiskt franska caféer och barer. På torgen trängs marknadsförsäljare om dagarna för att sälja frukt, kött, ost och allt vad kulinariska franska läckerheter kallas. Och här och var kan man hitta ett litet bibliotek eller en konsthandel. Här blir till och med jag sugen på att lära mig något! Det kanske finns något i vattnet som gör det...

Jag har hört på flera håll att tjejer absolut inte får vistas själva på natten på stadens gator. De som har yttrat dessa ord har bland andra varit min lärarinna och madamen jag bor hos. Mig gör det iallafall upprörd. Det de egentligen påstår är att tjejer blir antastade så fort de är på egen hand. Hur begränsande är inte det? Ska  man någonsin bli självständig om man inte ens får ta en kvällspromenad på egen hand bara för att man är kvinna? Men de påstår att det är så i medelhavsländer och deras kultur. Där måste man akta sig för de vildsinta männen som inte kan kontrollera sina lustar! Jag må vara naiv och blåögd men jag vägrar förringa män på det sättet eller begränsa mitt eget liv pga en relativt obefogad rädsla. Det där är gamla skrönor för att underkuva kvinnor. Hemskheter händer överallt, man ska inte planera sitt liv runt rädslan inför dem. Självklart ska man vara försiktig var man än är och med vad man än gör. Men natten är min och jag tänker ta tillbaka den. Carpe noctem!

Dagens soundtrack:
Patti Smith - Because the night


På återseende mina vänner!


Aix-en-Provence!

Hejsan nära och kära och en och  annan vilsen intranätssurfare!

Nu är jag installerad vid en dator för första gången sen jag lämnade Sverige. Jag tror det får bli till att skriva lite blogg när jag är bortrest. Det är nämligen så att i lördags tog jag flyget till Marseille, för att sedan bege mig vidare till den lilla universitetsstaden Aix-en-Provence. Här kommer jag bo de närmsta fyra månaderna och studera franska och bild och form/konsthistoria genom Braheskolan, Visingsö folkhögskola.
    Bor gör jag hos en fransk madame. Jag hyr ett rum hos henne och har tillgång till dusch (helst bara en gång om dagen (!)) och internet (som för övrigt  har en förskräklig uppkoppling. Jag får hoppas att jag hittar ett bra internetcafé!). Det ingår frukost i kostnaden samt middag fem dagar i veckan då det är meningen att jag ska öva på min franska med henne. I morse upptäckte jag att en till tjej från skolan ska bo här minst en månad. Hon heter Nathalie och hennes pappa är fransk så hon har ett ganska stort försprång. Men för min del känns det bara bra att få lära sig med någon som verkligen kan språket.

Införskaffningsförslagsslista:

- Kamera (vilken som helst, engångs, digital, whatever)
- Något slags gymkort
- Bibliotekskort
- En cykel (kanske)
- Tennisracket (Skulle ha lyssnat på pappa. Hittade genast en person att spela tennis med.)
- Fransk älskare (plural??)
- Baguetter, baguetter, baguetter

Sista tanken jag tänkte i Sverige:
"Varför står det ´god som dryck´på äppelcidervinägern??! Det borde stå ´förskräcklig som dryck´."
Bara en liten fundering så där på kvällskvisten..

Adios amigos!

Hörs snarast får jag hoppas. Kom och hälsa på vettja!

/Jessica


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0